10 Marz

Sernik w nieco odchudzonej wersji

Dziś Dzień Mężczyzny, a że mój Mężczyzna uwielbia słodkości to upiekłam Mu sernik :) 

Jest to sernik Rosa, jednak aby był zdrowszą wersją pozamieniałam niektóre produkty.

Dla zainteresowanych podaję poniżej przepis z moimi modyfikacjami.

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

  • 125 g mąki - u mnie pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła (zimnego)
  • 60 szklanki cukru pudru - u mnie ksylitol (zmiksowany na cukier puder)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

MASA SEROWA

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 60 g oleju roślinnego

BEZOWA PIANKA

  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru (u mnie ksylitol)

 

CIASTO KRUCHE

  • Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnić składniki na kruszonkę (siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami). Następnie dodać 1 jajko oraz 1 żółtko (białko odłożyć na bezę) i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.
  • Niewielką formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
  • Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

MASA SEROWA

  • 1 jajko i 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) ubić z dodatkiem ksylitolu na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując.
  • W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkim bydyniem. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.
  • Delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.

 

BEZOWA PIANKA

  • Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijać z ksylitolem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
  • Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch.
  • Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.

 

Jak widać dbając o zdrowe odżywianie nie musimy rezygnować z pyszności - wciąż możemy jeść swoje ulubione potrawy, zamieniając jedynie niektóre składniki.

Tak naprawdę nawet ktoś, kto przechodzi na dietę nie musi wyrzucać ze swojego jadłospisu swoich ulubionych potraw - czasem kwestia zastosowania zamienników (np. cukier na ksylitol), czasami kwestia zmiany sposobu przygotowania (np. ze smażenia na pieczenie), albo po prostu redukcja zjadanej ilości. 

Układając jadłospisy zawsze staram się uwzględniać potrawy, które ktoś lubi, które jadł wcześniej, a jedynie je trochę modfikuję. Takie podejście sprawia, że istnieje 90% szansa, że uda się zmienić nawyki żywieniowe na stałe, a także osiągnąć postawiony cel bez ryzyka wystąpienia efektów jo-jo. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ